Autófényezés

Bármilyen kis sérülés az autó karosszéria bármely részén nemcsak esztétikai probléma, hanem az autófényezés tartósságának az egyik fontos meghatározója lehet az időben elvégzett javítási munka.

A válság hatására sok autós halogatja az apróbb sérülések, karcok helyrehozatalát míg megint mások saját maguk végzik el a szépséghiba kijavítását kényszerből és a legtöbbször a megfelelő hozzáértés hiánya nem hozza meg a várt eredményt.

Közkedveltek a javító festék spray-k és stiftek, így sokan azt gondolják, hogy meg lehet úszni az autófényező műhelyek, márkakereskedések szaftos számláit.

A festékspray legtöbbször nem olyan árnyalatú, mint kocsink fénye de a másik probléma hogy a spray technika nem alkalmas még a tökéletes árnyalatú gyári autófesték felszórására sem – többek között az előkészítés, fújási technológia és a a megfelelő nyomás hiánya miatt.

Az autófényezésről:

A legfontosabb mindig a megrendelők igényei, ehhez szükséges az autó karosszériájának felmérése, és ebből dől el, hogy milyen javítási munkákat kell elvégezni az autón, illetve milyen fényezés szükséges. Ezek felmérése után lehet előkészíteni az autót a fényezésre.

Első feladat, hogy minden olyan elemet távolítsunk el az adott területről, mely akadályozhatná az autó festését. Festéshez el kell távolítani a lökhárítókat, kilincseket, ablaküvegeket kiszedni, továbbá a lámpákat, indexeket stb, az szerint, hogy melyik részét kell fényezni az autónak.

Legfontosabb rész ez az autófényezésben, enélkül nem lehet tökéletes a festés, hiszen a ráfújt festék könnyen feljöhet ezeken a részeken. Ajtók festésénél oda kell figyelni, hogy szedjük szét a belső és külső részeket is a legtartósabb eredmény elérése érdekében.

Következőleg elő kell készíteni az karosszériát az autófényezéshez, festéshez. Jöhet a csiszolás és az alapozás. Az autófényezés minőségét jelentősen befolyásolja a lakatosmunka, ezért fontos a jó szakember megbízása erre a feladatra. Helyreállítás szükséges az eredeti ívekhez, formákhoz, de még a lemezek merevségét is szükségletik visszaállítani az eredeti formájukhoz.

Ha minden rendben megy, akkor csak egészen kevés kitt szükséges az eredeti formák visszaállításához hisz a fém, és a kitt hőtágulása igen eltérő, így ha a kitt túl vastag amit felvittünk, az később az autóról leválhat.

Elengedhetetlen a precíz előkészítés és a figyelem a minőségi autófényezéshez. Próbálnak sokan spórolni az anyaggal, illetve az idővel, ezeknek hiánya viszont később visszaüthet az autóra minőségileg. Az autó gyártási idejéből, korából, és a rozsdásodás mértékétől függ a csiszolás mértékének szükségessége.

A legkorrodáltabb részeket érdemesebb inkább kicserélni, ha nem így tesszük, a festés csak ideiglenes lehet.  Speciális tárcsákkal viszont egészen a fémig csiszolhatóak, ha a korrodáció mértéke kisebb.  Ez után egy üvegszálas kittből felhordható a legelső réteg, és utána újra csiszolás jön, de már sokkal finomabb papírral. Következő rész pedig a füller felfújása, mely egy töltő anyag.

A várakozási idő ezután változó, idősebb, vagy akár veterán autóknál hosszabb időbe telik mire megfelelően kiszárad, és kikeményedik. Ha mindezekkel megvagyunk, akkor kezdődik meg az autó fényezése speciális hőkamrákban, mivel a levegőben lévő legapróbb porszemek is el tudja rontani a minőségi fényezést is.  Minden fényezés előtt le kell zsírmentesíteni és portalanítani a fényezendő autó felületét.

A már előkészített elemeket a kabinban kell kiragasztani, és így képes lesz átvenni a kabin hőmérsékletét. Szórópisztollyal, 2-3 bar légnyomással szórják fel a festéket több rétegben. Pár perc szünetet szükséges tartani a rétegek felvitele között. A legjobban takaró színeket kétszer már elég átfújni, de van olyan szín is melyet 3-4 rétegben kell felvinni az autóra.

Átlagosan egy autó fényezéséhez 2-4 liter festék szükséges, nagyban befolyásolja ennek a mennyiségét az autó mérete és színe. Az ápoló anyagokból származó szilikonok a festést kráteressé teheti, ezért nem érdemes túlzott gondossággal ápolni az autó fényezését. Minden fényezést általában a lakkozás követi. Az 5-10 évnél fiatalabb autóknál már minden szín felüllakkozott gyárilag, ebből adódóan minden javított elem lakkozást igényel a szín felvitele után.

A lakkréteg mennyiségét a fényezés típusa határozza meg a gépkocsinál, ez a szám 1-3 között mozog. Az utolsó réget felkerülése után, negyed óra múlva kezdődhet a szárítás, és ilyenkor már a fényezőkabinban 60celsius fok fölötti hőrmérsékletek vannak, melyben az autónak 30-45 percet kell eltöltenie. Az autó akkor szerelhető össze, mikor már teljesen kihűlt, akkor is nagyon óvatosan, és majd 20-72 órányi kikeményedési után lehet használatba venni a gépkocsit.

A frissen festett, fényezett autóval télidőkben, amikor az utakat sózzák, illetve esős időben sem javallott az azonnali használata a gépkocsinak. Mosását vegyszeres vízzel 3 nap múlva esedékes, viszont tiszta vízzel már pár óra múlva is lehetséges. Nagynyomású mosóval pedig a frissen fényezett elemeket ne mossuk két hétig.