Akkumulátor

Autó akkumulátor váslárása előtt érdemes tájékozódni, hogy milyen paraméterekkel rendelkező akkumulátor van most jelenleg a gépjárűben. A gépjármű szervízkönybében szereplő akkumulátor helyett maximum csak egy kategóriával nagyobb teljesítményűre javasolt cserélni.

Fontos tájékozódni, hogy jelenleg milyen az akkumulátor sarujainak elhelyezése, jobbos- vagy balos elrendezésű lehet. Fontos az akkumulátor mérete, van-e elegendő hely az új áramforrás behelyezéséhez.

Legfontosabb szempontok közül kiemelkedő az Ah, az amperóra. Található az Ah mellett zárójelben egy jelzés, egy szám is. Pld 65Ah, ez az akkumulátor kapacitását jelenti. Általában az akkumulátorok 3-4 évig képesek működni hiba nélkül. Legolcsóbb akkumulátorok általában a legkisebb méretűek.

Amikor az autó öregszik, annak önindítója koszosodik, a kábelek a gépjárműben oxidáldnak és így mindig egyre nagyobb teljesítmény szükséges az indításhoz, ezért nagyobb teljesítményű aksi kell az autóba. Nem kell megijedni, az egyel nagyobb teljesítményű aksikat is feltölti a generátor.

Legfontosabb szempontok:

-Méret és polaritás az első és legfontosabb vásárlásnál.
-Második szempont a teljesítmény, az indítóáram erőssége. A legfontosabb tulajdonságot ez határozza meg, hogy indításkor hány ampert tud kiadni magából a szükséges indításhoz. Indításkor legnagyobb minden akkumulátor terhelése, feszültség leadása, így érdemes odafigyelni ennek mértékére.

Mindenki a kapacitást figyeli meg először vásárlásnál, hiszen ez van legnagyobb betűkkel jelezve a vásárlók felé. Ennek a számnak jelentősége van, mást veszünk kapacitásilag ha van HIFI az autóban, vagy ha nincs. Álló motornál ugyanis ezek képesek a legtöbbet fogyasztani az áramforrásból.

-Garancia

Kereskedelmi jellegű dolog, de nem biztos, hogy a régi akkumulátorunk szimplán az elöregedés következtében ment tönkre. Kábelezési és generátor probléma miatt is képes egy akkumulátor elhasználódni, kevesebb indítóáramot fejleszteni indításkor.

Az indítómotor áramfelvételét érdemes megmérni egy eszközzel, ha túlzottan nagynak bizonyul, akkor az akkumulátor igénybevétele is növekszik, így akkumulátorunk tönkre mehet, akár új, akár régebbi. Fontos megmérni a töltőfeszültséget is, ha nem lenne elegendő töltés a generátorból, akkor a gépjármű ettől bizonytalan indításúvá válhat, melytől leszulfátosodik az egyetlen áramforrásunk.

13.6 V – 14.4 V között kell lennie mindig a jó töltőfeszültségnek, akár alapjáraton, illetve minden fogyasztóval leterhelve (fűtés, klíma, rádió, hifi, világítások) Érdemes egy üres fogyasztást is mérni, valami szívja-e az akkumulátort üresen is. Ilyenkor semmilyen fogyasztás nem kellene, hogy legyen, de a gyakorlat mást mutat. Műszerfali óra, riasztó és egyéb álló fogyasztók is használhatják ilyenkor az áramforrást.

Ilyenkor vetődik fel a kérdés, hogy az autó mennyi ideig marad ebben az állapotban indításképes. Vigyázni kell, 14,4 V felett már túltöltésről beszélünk, melytől pezsegni kezd akkumulátor, mely a lemezeket, és a lehulló iszap pedig egy úgynevezett cellazárlatot okoz. Az akkumulátor ebben az állapotban képes tönkremenni, az összes víz ilyenkor ki is forrhat belőle.

Mi van akkor ha a töltésjelző lámpa nem szokott világítani?

Ez a lámpa csak gerjesztést mutat, a generátor gerjesztését. A töltésellenőrző lámpa ha nem is világít, még előfordulhat könnyen túltöltés, illetve alultöltés is.

Típusok:

-Zselés: Nem alkalmasak a gépjárművek indítására, arra fejlesztették, hogy lemerítjük, feltöltjük stílusú használatra lettek gyártva.

-Száraz: Az elektrolitok a lemezekben elválasztóüvegszövetben találhatóak felitatott formában. Ezek az akkumulátorok teljes mértékben zárt rendszerek, a folyadék akkor sem tud kifolyni ha már kirepedt, megreped a doboza.