Kettős tömegű lendkerék

Ez az a szó, mely a dízel autóval rendelkezők hátán a szőr is feláll ha meghallják. Ez az a termék, mely komfort érzetet növel, és a pénztárcába is érdemes mélyebbre nyúlni ha elromlik. Javíttatni nem lehet, egy új beszerelése pedig nagyon drága.

Rétegvastagság mérőt egyre többen használnak, és visznek magukkal állapot felmérésre használatautó vásárláskor. Mondhatni, hogy a vevők egyre jobban felkészültebbek, óvatosabbak autó vásárláskor.

Amitől legjobban kell félni, egy nagyon drága alkatrész, még pedig ez a kettős tömegű lendkerék. Elsősorban a dízeleseknek van félni valójuk, erre külön érdemes odafigyelni. Működik, és nagyon jó ha van egy dízel gépjárműben, cseréje viszont 250.000 ft környékére rúg.

Miért jó a kettős tömegű lendkerék?

Mindeképpp egy kényelni tétel, ez egy rezgéscsillapító, úgynevezett komfortnövelő eszkönek is lehet nevezni. Rázkódásokat nyeli el, mely a dízelek esetében igen erős a karosszériára. Magyarországon gyártják a lendkereket, méghozzá szombathelyen a LuK. Néhány benzines autóban is előfordulhat ez az alkatrész, de leginkább dízel üzemű motrokra jellemző.

Az újabb opelekbe, illetve a turbós benzines vectrákba, és a H astrákba is megtalálható, a szívómotoros benzines autókból viszont kimaradt. Érdemes ez alkatrész felől érdeklődni a kinézett autónál.

Nézzük meg az élettartamát. -Láb és használat függő. 300 ezer kilómétert autópályán el lehet vele menni, hiszen az autópályán nincs akkora terhelés alatt, mint városban, ahol sokszor meg kell állni, sokszor alacsony fordulatszámon működő motor is sokszorozódik ilyenkor.

2000-es fordulatig igen használatba van véve a lendkerék, viszont a legnagyobb terhelést induláskor kapja meg. Érdemes kímélni ezt az alkatrészt, legfőképpen az ára miatt. Induljunk el finoman, illetve kerüljük a nagy átugrásos váltásokat.

Mikor érett cserére?

A gépjárművet ha leállítjuk, a motortérből egy csattanó hangot hallunk. Indításkor is hallani a csattanó hangot, méghozzá közvetlen az indítás után, melyet a motor hangja elnyomhatja. Ha a kuplungpedált alapjáraton benyomjuk, és rezgést tapasztalunk, ez is utalhat a rossz állapotra.

Érdemesebb egy tömegűre cserélni? Bizonyos autókban még helyettesíthető is ez az alkatrész. Legtöbbször a National, vagy a Valeo kínál kiváltószettet. Egy egytömegű lendkerék hátránya a rezgés átvétele a motorról, és még hangosabb, tipikus dízel zajszint. Fele annyiba kerül, de fele annyi komfortot is nyújt.

Egy utángyártott alkatrésszel, és egy maszek szerelővel elvégeztetett csere sem biztos, hogy annyival olcsóbb lesz mint egy márkaszervízes csere.
Kedvezményprogram is igénybe vehető sok márkánál már, a 4-5-6 évnél idősebb autók márkaszervízes karbantartása már 30 százalékos alkatrész kedvezmény is van az opelnél, és maximum 10%-os munkadíjt is tudunk spórolni. Így már a 300 ezer forintos lendkerék már “csak” 200 ezer forintba kerül.

Érdemes utánajárni az áraknak körültekintően. Nem javasoljuk önállóan, otthon, hozzáértés nélkül cserélni a kuplungszettet, vagy a lendkereket. A Renault és a Dacia modellek esetében nagyon sűrűn használatos eszköz. Csak a 65-85 lóerős változatokban nem található meg a kettős tömegű lendkerék. Dustertől a Scénicig mind megkapták, ahogy a 1,9 2,0 motorok is. A H Astra összes dízel változatában is van lendkerék, a C vectránál is szintúgy.

Ha hosszú távra tervezünk az autónkal, akkor is érdemes cserélni, hiszen egy 200 ezer forintos javítás, egy 3millió forintos használt autónál nem olyan tétel, hogy egy ismert, és jó szervízmúltú autót otthagyjunk a kereskedésben. Ha viszont megcsináltattuk, 150-200 ezer kilóméterig biztos nem lesz gondunk ezzel.