Autógumi

Ősszel olcsóbb a gumiabroncs

Október-november környékén a hideg közeledtével, a nyári gumiabroncsunk lecserélése nagyon ajánlatos téli gumiabroncsra. Nézzük meg mit érdemes tudni ebben a témában!

Magyarországon bevett szokás az utolsó pillanatokra hagyni a gumik lecserélését. Ez műhelyi tapasztalat, átlagosan az első havazáskor, vagy után áldoznak időt erre a fontos, minden évben megtörténő műveletre. Ezt ne tegyük!

Ebben az időszakban számolhatunk azzal is, hogy megnő a várakozási idő, és plusz anyagi vonzata is van az ilyenkor történő lecserélésnek. A gumiabroncsok ebben az időszakban a legköltségesebbek. Fontos ezért, hogy akár már nyáron vásároljuk meg a téli gumi szettünket.

A szezon elején is megvásárolhatóak a téli abroncsok, ilyenkor számos akcióval találkozhatunk, de ha már leesett az első hó, akkor már árkedvezmények nélkül is rákényszerülünk a vásárlásra.

Mikor érdemes váltani téli gumira?

Nagyon sok álláspont létezik, de:

A nyári gumi +7 fok alatt már jelentősen veszít a tapadási képességeiből, így már ennek a hőfoknak elérése előtt érdemes cserélni a szettünket téli garnitúrára.

Milyen anyagból készül a téli gumi?

Szilika-gumi keverékből adódik ez a nagymértékű tapadás, és puhaság mely hidegben sem keményedik meg, ezáltal igen nagy tapadást biztosít a nedves, havas útburkolaton.

Egyetértés még nem született abban, hogy  hol a határ, és általánosítani sem lehet az igen eltérő téli gumiabroncsok miatt, ami indokolná azt, hogy a téli gumi biztonságosabb a nyári gumi abroncsoknál. Egyesek szerint váltani nem szükséges amíg pluszt mutat a hőmérő, és száraz az útfelület.

A latyakos és havas útfelületen már egyértelmű a téli gumi használata, ilyenkor már teljes mértékben találkozhatunk az előnyeivel. A téli gumi barázdái mélyebbek mint a nyári gumiké, és több bemetszés található rajta. A fékút hóban, nyári gumival a téli abroncshoz képes sokszorosára nő.

Legveszélyesebb útfelület továbbra is a jég, mely a havas útnál többször, de a száraz útfelületnél nyolcszor csúszósabb.

Meddig használható a téli gumi?

Fontos a téli gumik esetében a profilmagasság. Minimális profilmagasság 1,6mm, ez alatt használni a gumikat már kockázatos, és semmiképpen nem óvatosságra intő.

Szakemberek már 4mm alatti profilmélység elérésekor is már javasolják a gumiabroncsok cseréjét. Hazai viszonylatban, az időjárási körülményekhez számítva átlagosan 2-3 szezonig használhatóak a téli gumiabroncsok, de természetesen ez használatfüggő is. Ezeket a gumiabroncsokat leginkább az aszfalt koptatja, de ha csak havas úton használnánk, ennek élettartama lehetne akár 10év is.

Melyik tengelyre rakassuk?

A legfontosabb, hogy mindegyik kerékre kerüljön téli gumiabroncs, a hajtott kerekekre nem lesz elég ha csak oda helyezünk. Az elsőkerék-hajtású autóknál ilyen esetben legfőképpen a hátulja kiszámíthatatlan viselkedésűvé válhat, még könnyen ki is törhet.

Téli pótkerék nem jellemző, hogy vásárolnának az autósok, bár lehet ésszerűbb ha a téli pótkerekünk is inkább szilika-gumi, azaz téli gumi. Legtöbb defekt a hidegekben, és a szétfagyott utakon keletkezik, legfőképpen a kátyúk miatt.

Négyévszakos gumi

A tesztek sem igazán foglalkoznak ezekkel a gumi típusokkal, és kevés ilyen használatos gumiabroncs is van forgalomban akár nálunk, akár máshol.

Legpozitívabb előnyük, hogy a szokásos két gumi garnitúra helyett, elég egyet is megvennünk, melyet használhatunk télen, és nyáron egyaránt. Használata során kiderül, hogy a négyévszakos gumi sem a nyári, sem a téli gumik tudásával nem egyenlő.

Leggyengébb pontjuk a hóval borított útfelületen való tapadása, így ezeket a gumi fajtákat inkább olyan helyen használják, ahol a hideg közeledte nem egyenlő a hóval fedett útfelülettel, egy szóval nem jár együtt a hideg a havazással.

Legtöbbször keveset használt kisebb autókra ajánlatosak ezek a gumik, melyeket hóban nem fogunk használni. Ha mégis útnak indulnánk  négyévszakos gumival, akkor  ajánlatos a hólánc használata.